Höstens förskoleklass

Träff 1: tisdag 12:e mars kl. 9.30-10.30. Vid första tillfället träffas barn och föräldrar för upprop och information. Vi läser sagan om Pomperipossa för barnen och bjuder på glass. Föräldrarna får under tiden information av fritids och tillfälle att fylla i olika personuppgifter. Dagen avslutas ute.

Träff 2: tisdag 16:e april kl. 9.30-10.30. Samling där de blivande faddrarna i årskurs 2 har skrivit brev med en presentation av sig själva till sitt fadderbarn. Breven läses upp och överlämnas till respektive fadderbarn. Efter det guidar faddrarna barnen runt på skolan och fritids. Dagen avslutas med lek ute.

Träff 3: torsdag 16:e maj, (återkommer med tider eftersom barnen blir indelade i två grupper som ska se föreställningen.) Faddrarna spelar upp teatern Pomperipossa. Dagen avslutas med lek inne eller ute utifrån förskolebarnets önskemål, faddrarna följer sitt barn.

Tallkottens månadsbrev för juni 2017

Nu har vi genomfört läsårets badresor. Det har gått mycket bra. Bollnäs med ettan var en ny upplevelse men fungerade utmärkt. Tvåornas badresa till Sveg var som vanligt en höjdare. Nu är det bara Klubbens äventyr på Alborgen kvar. Vi hade en fantastisk dag i Jonsparken när vi firade Fritidshemmens dag. Många barn var det och roligt var det. Det är märkligt vad fort ett läsår går. Tindra och Astrid Å började med en hästkurs men av olika anledningar har vi inte lyckats hitta tid för en fortsättning nu utan de återkommer med ny inbjudan till hösten.

Information:

* OBS! Vi påminner om att fritids är stängt fredag 26/5. (klämfredag).

 * Kalas för maj och junibarnen blir MÅNDAG 29/5.

* Eleverna har kompensationsledigt måndag 5/6 för öppethusdagen men fritids är öppet så vi vill veta snarast om något barn ska vara på fritids den dagen.

 * Torsdag 15/6 åker Klubben till Alborgen i Gävle den. Mer information kommer.

* Vi vill uppmärksamma att det är MYCKET viktigt att ni meddelar om det blir ändringar i det inlämnade schemat under sommarlovet. Vi beställer mat för varje dag när skolan är stängd. Allra viktigast är det om barnen har specialkost.

 Inför hösten:

* Som vi skrev i förra månadsbrevet så blir det lite förändringar till hösten.

Förskoleklassen går som vanligt på Lillkotten men ettan och tvåan går på Superkotten på plan ett. De äldre fortsätter på klubben som vanligt.

Åke kommer att bli statligt anställd (pension).

Chris ska prova annat jobb i Sundsvall.

Britt-Inger vill tacka alla för många härliga år på fritids. Till hösten kommer jag att jobba till största delen som resurs i ettan.

* OBS! Måndag 14/8 och tisdag 15/8 är fritids stängt. Då är personalen på utbildning med andra freinetskolor i Sverige.

* Vi tackar alla för en fantastisk dag när vi firade 20-årsjubileum.                                                       

 Tallkottarna

HEJ ALLA FÖRE DETTA ELEVER!

 

I år firar Freinetskolan Tallbacken 20 år, och med anledning av det vill vi att så många som möjligt kommer och hälsar på, SÄRSKILT gamla elever! Det kommer att finnas massor av aktiviteter, mat, teater, sång, utställningar, ponnyridning,

Vi behöver hjälp med att komma i kontakt med er som gått här förut, så har du kontakt med några från den tiden sprid detta meddelande, ta gärna med er kort eller dylikt från er tid här!

Så med det sagt ser vi fram emot att just du kommer. Om man känner för att göra någon form av framträdande, sång/dans, så har vi en "öppen scen” dit du kan anmäla ditt intresse. Kanske något som ni som klass gjorde under er tid på Tallbacken. Anmälan till öppen scen (senast tisd. 16/5). Utescenen på Öppet hus 20/5. Uppträdandet får ta max 3 min. Skicka ett mail till: mats@freinet.nu.

Vi firar 20 år 20 maj!

För att göra det möjligt för elever, personal och allmänhet att vara med och fira har vi planerat om ett par skoldagar. Obs! lördag 20 maj är en ”vanlig” skoldag om än lite kortare (kl. 12-15). Det är obligatorisk närvaro, som kompensation blir barnen lediga måndag 5 juni istället.

Boka in lördag 20 maj! Mer info kommer när dagen närmar sig.

Tallkottens månadsbrev för maj 2017

Vi vill tacka alla som kom och fikade hos oss på vårt dropin-fika.

Det flöt på väldigt bra och barnen jobbade och tog sina arbetsuppgifter på största allvar. Alla hade varit med och bidragit på något sätt. Före med allt bak och under dagen i caféet och i disken.

Kulsäsongen har ju dragit igång och vi har tagit några nya beslut om detta. Det är bara förskoleklassen som har ångerrätt och detta vid ett tillfälle under terminen. De som vinner en kula av en i förskoleklassen får inte spela bort den förrän dagen efter (det är så ångerrätten fungerar). Sen får F-2 spela med de mindre kulorna. Mellan är den största. Det finns en träbit vid kulplatsen där man kan kolla storleken.

Vi har jobbat vidare med punkten får jag vara med och bestämma på fritids från trivselenkäten och kommit fram till att vi ska ha mindre grupper innan fritidsmötet för att få med alla på tåget. Demokrati är inte lätt.

Sexans tjejer kommer att fortsätta med danskurs fram till vecka 19. Någon form av uppträdande kommer det att bli är tanken. Kanske under 20 årsjubileet 20 maj.

Vi vill påminna om ombyteskläder, vi är ute i alla väder.

Information:

Det blir lite förändringar till hösten.

Förskoleklassen går som vanligt på Lillkotten men ettan och tvåan går på Superkotten på plan ett. De äldre fortsätter på klubben som vanligt.

OBS! 28/4 åker ettan till Bollnäs och badar. De åker 12.15 med x-tåget och kommer tillbaka 17.55. Barnen hämtas på stationen.

Det kostar inget men man kan få ha en fikapeng max 30 kr. Armkuddar är bra om man inte kan simma.

Klubben kommer att ha en loppis någon gång i maj (mer inf. senare).

Sen åker de till Alborgen i Gävle den 15/6. Mer information kommer.

Detta händer under maj:

* Fritidsmöte måndagar 1400.

* Hallen måndagar-torsdagar 1500-ca 1545.

* Danskurs med sexans tjejer onsdagar 1415-1500 tom v 19.

*5 maj åker Superkotten till Sveg och badar. De åker kl. 1100 från skolan och beräknas vara tillbaka ca 1730. Vi har mellis med men man får ha en fikapeng med. Max 30kr. Armkuddar behöver man om man inte kan simma.

*Tisdag 9/5 är det fritidshemmens dag. Den firas över hela landet. Vi går ner till Jonsparken där vi träffar många från andra fritidshem i kommunen. Vi leker och umgås. Varje fritids förbereder en station. Tid 1400-1530 (barnen kan hämtas där eller följa med tillbaka på skolan).

*Vi påminner om att fritids är stängt fredag 26/5 (klämfredag).

* Vi vill uppmärksamma att inför närvaroanmälan under sommarlovet är det MYCKET viktigt att anmäla när barnen ska vara på fritids men också ringa om det blir ändringar. Vi beställer mat för varje dag när skolan är stängd. Allra viktigast är det om barnen har specialkost.

Vi vill ha in anmälan senast fredag 19/5. Listor finns som vanligt på lillkotten och superkotten.

Det går också bra att maila britt-inger.hagman@freinet.nu.

Educaid-skolan i Port Loko, Sierra Leone

Idag besökte vi Educaid-skolan i Port Loko, Sierra Leone, för att inleda vårt samarbete. 250 elever i åldrarna 2-12 går och bor på skolan, många av dem har förlorat en eller båda föräldrarna, framför allt efter Ebola. Man jobbar aktivt med elevdemokrati och i projektform- så på många sätt liknar skolan vår egen! 

Vi hade en fantastisk dag och ser fram emot att utveckla vår vänskap. Videon visar när skolans elever och lärare packar upp saker som Tallbackens elever samlat ihop. De var väldigt glada och tackade varmt!