Freinetrörelsen i Sverige

Från årsmöten på Kastanjen 2016

Från årsmöten på Kastanjen 2016

Freinetrörelsen i Sverige har funnits i många decennier. Det är en pedagogisk rörelse och modell som startades av den franska förskoleläraren Célestin Freinet. Tidigare hette rörelsen i Sverige "Kooperativet Arbetets Pedagogik - KAP. Namnet ändrades för att tydliggöra kopplingen till Célestin Freinet.

Freinetrörelsen har haft stort inflytande på den svenska skolans utveckling. Flera ur den första generationens svenska freinetpedagoger har arbetat som lärare på lärarutbildningar på olika håll i Sverige och därigenom fått många studenter att inspireras av Freinets pedagogiska konstanter.

Freinetpedagogiken överenstämmer med den svenska läroplanen.


Viktiga principer inom freinetpedagogiken:

  • Det meningsfulla arbetet: Eleverna lär sig teoretisk kunskap bland annat via handens arbete och med frågor som rör deras egna erfarenheter. Språket tränas i autentiska situationer, exempelvis genom att arbeta med en skoltidning eller brevväxling med skolor i andra länder.

  • Det trevande försöket: Elever ska få möjlighet att ställa egna frågor och hypoteser för att undersöka dessa och prova olika lösningar. Genom det trevande försöket fördjupas elevens förståelse för det som undersöks. Pedagogens uppgift är att utmana elevens tänkande.

  • Demokratisk fostran: Pedagogen har alltid ett huvudansvar för ordning och struktur i skolan, samtidigt som elever ska känna att de har ett reellt inflytande över sitt eget lärande. Demokrati och demokratiska grundprinciper samt solidaritet ska vara en del av deras dagliga skolgång.

  • Det fira uttrycket: Via det fria uttrycket och det fria sakapandet får elever uppmuntran i sin kreativitet och sitt lärande. I det fria uttrycket finns inget rätt eller fel. Elever för prova att hitta egna lösningar och stärka sig själv och sin självtillit.

  • Det autentiska arbetet: Lärandet bygger på att det ska kännas meningsfullt och relevant. Det är viktigt att lärandet utgår från elevernas verkliget och samtid.


http://www.freinetsverige.se hittar du fakta om Freinets pedagogiska tankar, adresser till Freinetskolorna i Sverige samt material från vår rörelse. Vill du läsa senaste nytt från rörelsen och debattartiklar, går du direkt till vår tidning Kaprifol.